De Franse witsteen is een afzettingsgesteente en is zonder twijfel de meest bekende witsteen. De steen is geliefd omwille van zijn uniek uitzicht en structuur. Dankzij zijn uitzonderlijke technische eigenschappen kan de steen voor enorm veel doeleinden gebruikt worden. Het materiaal is geschikt voor binnen -en buitentoepassingen en kan in diverse mogelijkheden afgewerkt worden. Zo kan de steen onder meer gepolijst, verzoet of geslepen worden meegeleverd. Vaak is witte steen erg poreus. Het is dan ook aanbevolen het oppervlak te beschermen tegen vuil en vlekken. Hierbij opteert men best voor een natuurzeep. Het juiste onderhoud benadrukt de kleur en structuur van de steen en zorgt voor een jarenlange bescherming.

 

Marmer, een natuursteen ontstaan uit gekristalliseerd kalksteen, behoort tot de metamorfe en sedimentaire gesteenten. Dit houdt in dat het gesteente bezonken is door water, wind, ijs en andere aardse invloeden. In tegenstelling tot graniet, dat bloot staat aan een dermate hoge temperatuur dat het smelt, is marmer geen gesmolten steen. Hierdoor is de steen dan ook poreuzer. Omdat hij wel blootgestaan is geweest aan druk en warmte, is marmer harder dan kalksteen. Desondanks laat deze redelijk homogene en compacte natuursteen zich makkelijk bewerken. Omdat de steen een grote kleurschakering heeft, kent deze vele toepassingen, waarvan de meeste binnenshuis.

 

Graniet, ontstaan door afkoeling van magma diep in de aardkost, is de steensoort die van alle natuurlijke gesteenten het meest voorkomt. Het uiterlijk van de steen is meestal gespikkeld. De tinten variëren hoofdzakelijk van lichtgrijs tot zwart, maar ook andere kleuren komen voor. Ook metamorfe gesteenten, gevormd door omvorming onder hoge druk van magmatische gesteenten, behoren tot graniet. Kenmerkend hierbij is het unieke kleurenspel met gevlamde structuren in verschillende kleuren, waardoor elke tegel uniek is. Graniet is gekend voor zijn uitstekende slijtvastheid en kan op verschillende manieren bewerkt zijn. Zo kan de steen gezoet, gebrand of gehamerd worden. De meest voorkomende methode is echter polijsten.

 

Basalt is een magmatisch uitvloeiinggesteente dat gevormd werd door het afkoelen van magma aan het aardoppervlak. De zeer snelle afkoeling, waarbij de mineralen weinig tijd hebben voor uitkristalisatie, resulteert in een zeer fijn korrelig uitzicht. Basalt kent een hoge sterkte, drukvastheid en duurzaamheid. Doordat de steen niet poreus is, kent hij ook een hoge vorstbestendigheid. De steen kan verschillende oppervlakte nawerkingen ondergaan en kan voor vloer en muurbekleding worden gebruikt. Bovendien is basalt voor zowel binnen als buiten geschikt. Zoals bij de meeste natuurstenen is het onderhoud geen spelbreker. Een zachte natuurlijke zeep op basis van lijnolie volstaat.