SIERKLINKERS

Hoe voorkom ik groen (mos, algen, vuil) op mijn klinkers?

Om uw klinkers blijvend mooi te houden, volstaat het om ze regelmatig af te borstelen en sporadisch af te spuiten met de tuinslang. Bij preventief onderhoud zorgt ArtStone fix voor bescherming en wordt het jaarlijks onderhoud vereenvoudigd. Bij periodiek onderhoud kan u een beroep doen op ArtStone clean (±40m² per bus). Dit zorgt voor reiniging in de schaduwzones. Wit zand in de voegen borstelen zorgt voor een net resultaat. Het gebruik van een hogedrukreiniger raden wij ten sterkste af omdat het afspuiten onder hoge druk de klinkers kan beschadigen. Bovendien verruwt hierdoor het oppe rvlak waardoor de klinkers poreuzer worden en steeds sneller vuil en groen worden.

Behouden mijn klinkers hun kleur?

De ArtStone Sierklinker legt een lange weg af voor deze in uw tuin belandt. Dit hoogwaardig, kwalitatief product ondergaat een continue controle in ons labo en wordt met de modernste technieken en apparatuur geproduceerd. Alle grondstoffen zijn zorgvuldig uitgekozen om u een sierklinker te geven die aan de beste kwaliteit voldoet en een goed kleurbehoud nastreeft. Vermits de kleur in het materiaal ingebakken wordt, zijn de ArtStone sierklinkers bijzonder kleurvast, waardoor ze steeds hun oorspronkelijke kleur blijven behouden.

De kleurvastheid van de steen wordt verkregen door een inkleuring met pigmenten bestaande uit 100 % ijzeroxiden. Het pigmentgehalte op het cementgewicht bedraagt 3 %.

Zijn er kleurverschillen mogelijk tussen verschillende pakketten klinkers?


Door het gebruik van natuurlijke grondstoffen in het productieproces van ArtStone zijn er lichte kleurafwijkingen mogelijk. Door de klinkers echter goed met elkaar te vermengen, zullen de verschillen niet meer zichtbaar zijn. Belangrijk hierbij is om van links naar rechts en van onder naar boven te mengen en dus nooit laag per laag. Een verschil in kleur hoeft absoluut geen verschil in kwaliteit te betekenen.  

Op welke ondergrond plaats ik mijn klinkers?

De meest voorkomende en meest geschikte ondergrond voor het plaatsen van uw klinkers is uiteraard een stevige ondergrond. Hierbij graaft u uit tot op een diepte van 20 centimeter, vermeerderd met de dikte van uw gekozen klinker (meestal 4 tot 6 cm), en dat over de volledige uitgekozen zone. Bij een minder stevige ondergrond zal u 15 à 20 centimeter dieper moeten uitgraven om een onderfundering te kunnen aanbrengen.

Hoe plaats ik mijn klinkers?

Na het aanbrengen van een fundering en een straatlaag dienen uw klinkers volgens het gekozen legpatroon mooi tegen elkaar geplaatst te worden (zonder voegen te laten). Om kleurschakeringen te voorkomen, kan u best de verschillende pakketten met elkaar vermengen. Nadat uw klinkers gelegd zijn en alles dicht ligt, laat u een trilplaat zijn werk doen om de oneffenheden uit het oppervlak te verwijderen. Hierdoor kunnen de klinkers stevig in de straatlaag gedrukt worden. Voorkom hierbij mogelijke steentjes of vuil om beschadiging te voorkomen. Tenslotte strooit u nog een laagje fijn zand over de klinkers om de voegen te verdichten.

BLAUWE STEEN

Hoe onderhoud ik blauwe steen?

Het onderhoud van de blauwe steen start bij de eerste opkuis: een éénmaligeschoonmaakbeurt met een aangepast reinigingsmiddel. Dit mag geen zuurhoudend product zijn en mag ongeveer één week na het opvoegen van de vloer gebeuren. Vervolgens dient men de vloer voldoende te laten uitdrogen: ongeveer drie maanden licht vochtig afdweilen met toevoeging van een aangepast onderhoudsmiddel dat de poriën van de steen niet afsluit (bvb: AR80). Om de oppervlakteafwerking te beschermen dient men de steen periodiek (1 à 2 x per maand) te behandelen met een onderhoudsmiddel dat de poriën van de hardsteen niet afsluit om de doorlaatbaarheid te verzekeren (bvb AR80). Gebruik hierbij steeds producten van hetzelfde merk.

Is er een verschil in onderhoud tussen binnengeplaatste en buitengeplaatste blauwe steen?

Er is wel degelijk een groot verschil in onderhoud wat blauwe steen binnen of buiten betreft. Zo zal de steen die buiten geplaatst is nagenoeg geen nood hebben aan onderhoudsproducten en kan het onderhoud dus miniem genoemd worden. Doordat de steen weinig poriën bevat, zal deze snel drogen. Helder water en een borstel volstaan om de steen schoon te maken. Eventuele vetvlekken zullen niet doordringen tot het hart van de steen.  De natuur (zon, regen, wind) doet verder zijn werk en zal de vlekken langzaam doen verdwijnen. Wilt u toch sneller resultaat zien of blijft regen te lang uit, dan kan de combinatie van water waaraan 2 lepels ammoniak werd toegevoegd, volstaan. Vermijd reiniging met de hogedrukreiniger.

Wat het onderhoud binnen betreft, gebruikt u tijdens de uitdrogingsperiode enkel helder water. Na de uitdrogingsperiode gebruikt u best water met een neutrale natuurlijke zeep zoals Marseillezeep in vlok vorm of ArtStone AR 80. Nadat de steen werd schoongemaakt hoeft u deze niet te spoelen. Het zeepwater zal de vloer voeden, waardoor lichte krasjes en vlekken zullen vervagen. Door dagelijks gebruik zal hij mettertijd een prachtig patina krijgen, waardoor hij er met de jaren altijd maar fraaier zal uitzien.

Wat is het verschil tussen de Belgische, Chinese en Vietnamese blauwe steen?

De Belgische blauwe steen is een blauwgrijze kalksteen die voornamelijk onstaan is door het samenklitten van ontelbare zeelelieresten, fossielen en wordt logischerwijze enkel in België ontgonnen. De steen dankt zijn naam aan het zeer fijn verspreid koolstof dat verantwoordelijk is voor de blauwe kleur. U kan de steen onderscheiden aan de schitterende kristallen die zich in het breukvlak van het gesteente bevinden. Bij Belgische blauwe steen kiest u voor superieure kwaliteit waarvan we bij ArtStone over de knowhow beschikken om het optimaal te bewerken.

Een goedkoper alternatief is de Vietnamese blauwe steen. Deze steen lijkt qua structuur enorm op zijn Belgische tegenhanger. Dit vanwege het feit dat deze op dezelfde manier gevormd is. De Vietnamese blauwe steen vertoont echter wel meer kleurnuances.

Ook de Chinese blauwe steen lijkt erg goed op de Belgische blauwe steen maar verschilt in die zin dat de steen slechts uit 30% calciet bestaat, daar waar de echte Belgische blauwe steen gemiddeld uit 95% calciet bestaat. In tegenstelling tot de Belgische blauwe steen, bestaat de Chinese blauwe steen hoofdzakelijk uit dolomiet.

Behoudt blauwe steen zijn kleur?

Blauwe steen is een 'levend' materiaal dat verandert met de tijd. Het natuurlijke uitzicht zal dus in de loop der jaren evolueren. Zo zal iedere steen zijn eigen, unieke patina bekomen en uw interieur een ziel geven. De diversiteit in kleuren en behandelingen laat toe de meest uiteenlopende effecten te creëren en uw woning een heel aparte uitstraling te geven. Let hierbij wel op dat de materialen volgens de regels van de kunst worden geplaatst. Van blauwe steen bestaan er trouwens geen twee volmaakt identieke stenen. Het is echter net die eigenschap die deze natuursteen een uniek karakter verleent.

Hoe verwijder ik vlekken op de blauwe steen?

Indien u met vlekken op uw blauwe steen opgescheept zit, raden wij u aan om op onderstaande producten een beroep te doen:

Lithofin MN Vuiloplosser

Met dit product kan men alle vuil verwijderen vooraleer de vloer te behandelen of te onderhouden. Cementsluier kan men verwijderen met Lithofin MN Vuiloplosser mits grondig te schrobben met een harde borstel of een Lithofin CLEANSET, of beter nog, met een éénschijfsmachine met een schrobpad .

Lithofin Lösefix

Voor het verwijderen van zware vervuiling, lijm- en verfresten, rubberstrepen .

Hét geschikte product voor het reinigen van bestaande vloeren : verwijdert alle bestaande zeep – en productlagen en hardnekkig vuil.

Lithofin MN Buitenhuisreiniger (buitengebruik)

Deze reiniger voor buitengebruik verwijdert moeiteloos alle hardnekkige, natuurlijke vervuilingen buitenhuis zoals verkleuringen van planten, groene aanslag, zwarte vlekken enz. Periodiek te gebruiken.

Hoe verwijder ik krassen op de blauwe steen?

Mochten er lichte krassen op uw blauwe steen ontstaan, dan kunnen deze behandelt worden met een natuurlijke neutrale zeep op basis van lijnolie zoals Marseillezeep in vlok vorm of ArtStone AR 80. Deze verdunning zal voldoende blijken om de krasjes weg te werken. Wat diepe krassen betreft, heeft de blauwe steen het voordeel dat hij ter plaatse opnieuw gepolijst kan worden waardoor de steen er terug als nieuw zal uitzien.

Hoe plaats ik blauwe steen?

Binnen:

Naast de talloze afwerkingstechnieken die de blauwe steen zo uniek maakt, zal ook de manier waarophij geplaatst wordt, het karakter van de steen beïnvloeden. Omdat het uitzicht van blauwe steen lichte variaties kan vertonen, is het belangrijk om de tegels te vermengen bij het leggen. Voorzie ook plinten in blauwe steen, deze vormen namelijk een uitstekende bescherming voor de onderkant van de muren. Gebruik voor, tijdens en na het plaatsen zo weinig mogelijk water. Een goede verluchting is belangrijk zodat de mortel en steen normaal kunnen drogen na het plaatsen. Vermijd tocht, direct zonlicht, verwarming en bedek de vloer niet. Om een meer gedetailleerdere uitleg kan u onze technische fiche raadplegen.

Buiten:

Bij plaatsting als buitenbevloering kan de drainerende fundering onder de dekvloer bestaan uit een korrelbeton op een drainerende en getrilde laag (grind, zand,…). Indien het over een grote oppervlakte gaat, dient een zettingsvoeg voorzien te worden dwars door het zandbed en de legmortel. Ook aan de aansluiting met de gevel voorziet men een zettingsvoeg door het plaatsen van een vochtdichte, elastische bewegingsvoeg. Om waterstagnatie op de vloer zoveel mogelijk te vermijden, wordt  de tegelvloer wordt met een helling van 1.5 % gelegd. Op die manier  kan het water verwijdert worden. De aansluiting van de tegelvloer met de gevel moe dus lager liggen dan het niveau van de waterkerende membranen in de gevel. De voegbreedte buiten bedraagt 6 à 10 mm. Ook hierbij vindt u op onze technische fiche een meer gedetailleerde uitleg terug.

LOFTSTONE

Wat is LoftStone juist?

LoftStone is een tegel gemaakt uit SCC beton die een decoratieve en een architectonischemeerwaarde geeft aan de omgeving. Het is een strakke, sobere tegel die de nuanceringen van gepolierd beton in al zijn facetten weergeeft. LoftStone is handgegoten binnen een geconditioneerde omgeving. Door het specifieke gepatenteerde productieproces is  LoftStone vuil- en waterafstotend. Bijkomende troeven zijn de grote formaten en het makkelijke onderhoud. LoftStone is geschikt voor binnen en buiten en kan ook worden toegepast op dakterrassen. 

Hoe plaats ik LoftStone?

Indien u met tegels uit verschillende paletten werkt, dienen deze goed te worden gemengd. LoftStone wordt geplaatst op een droge, uitgeharde ondergrond, al dan niet geëgaliseerd met behulp van een cementmortel. Voor tegels van 4 cm is een werkhoogte van 5 cm voldoende. LoftStone kan zowel geplaatst worden op een houten ondergrond als rechtstreeks op de uitvulchape. Plaats de tegels nooit tegen elkaar. In een buitentoepassing wordt LoftStone best geplaatst op een grindbed 2/7. De tegels komen hier zwevend op te liggen en worden nadien opgevoegd met een soepele voeg, net zoals bij een binnentoepassing, en worden onderhouden met AR80. Met een rubberen hamer kan u de tegels indrukken op de juiste positie zonder ze te beschadigen.

Bij eventuele vervuiling van de vloer, alles meteen opkuisen met een mangelvochtige doek zodat eventuele aftekeningen en differentieel uitdrogen vermeden wordt. Onreinheden die tijdens het plaatsen op de tegels komen ook onmiddellijk verwijderen met een mangelvochtige doek. Niet plaatsen bij te koude temperaturen of in de volle zon. Na de plaatsing de verdamping doorheen de tegels niet verhinderen. Het is niet aan te raden om de vloer af te plakken, tebedekken met folie of voorwerpen zoals emmers, volle of lege zakken, meubilair, enzovoort achter te laten of te plaatsen op het vloeroppervlak. Dit kan langdurige aftekeningen veroorzaken. De vloer mag in die periode wel belopen worden.

Tijdens de aklimatieperiode ( ±24u) de stenen droog houden (dit om kalkuitbloei te vermijden). Indien ze toch nat geworden zijn, het vocht opnemen en ook restanten van mortel of cement verwijderen. Opvoegen (neutrale siliconen) minstens 24u na plaatsing. Eventuele kleurverschillen door de dehydratatie zullen na enige tijd verdwijnen (5 tot 10 dagen bij 18° C). De vochtkering onderaan de stenen nooit verwijderen.

Hoe onderhoud ik LoftStone?

Regelmatig dweilen met voedende zeep AR80 waarvan 1% zeep-oplossing in 99% zuiver klaar water. Vlekken verdwijnen op natuurlijke wijze. (Voor een versneld proces kan u gebruik maken van een zeer lage concentratie "Cillit Bang".)  

Wat is het verschil tussen LoftStone en keramiek?

LoftStone heeft door zijn genuanceerdheid een natuurlijke uitstraling. Vooral de opbouw van de satijnglans geeft LoftStone een niet na te maken echtheid. Zeker in tegenlicht is het verschil met keramische alternatieven (zoals casa dolce casa) duidelijk merkbaar. Het is tevens de imperfectie die de charme (en ziel uitmaakt) van de LoftStone. Zo maken bv. de kleur maar ook de glansnuancering en andere foutjes deel uit van het geheel. Dit dien echter eerder uitgespeeld te worden als troef dan wel als gebrek.

ONDERHOUD KERAMIEK EN LEISTEEN

Hoe onderhoud ik keramiek?

 

Nadat u de cementsluier verwijderd heeft, borstelt u uit met droog wit zand. Bij een droog onderhoud veegt, wist of stofzuigt u best. Bij een nat onderhoud gebruikt u water met een ontvettend onderhoudsmiddel en zeker geen vette zepen! Eventuele Lithofin producten voor keramische tegels kunnen gebruikt worden.

 

Hoe onderhoud ik leisteen?

 

Nadat u de cementsluier verwijderd heeft, borstelt u uit met droog wit zand. Gebruik water met een neutrale zeep, zoals bv "Marseille" zeep in vlok vorm of Lithofin producten speciaal voor Leisteen.

SCHANSKORVEN

Indien U de korven zelf gaat plaatsen kunnen wij U vrijblijvend, volgende tips meegeven :

Ondergrond :

  • Indien u slechts 2 korven hoog stapelt, is er geen fundering nodig.
  • Vanaf 3 korven hoog, vochtige stabilisée als ondergrond voorzien.

 

Plaatsing :

  • Korven loodrecht op elkaar plaatsen.
  • Indien u geschrankt plaatst hebt u ook halve korven nodig. (is extra te bestellen)

 

Vulling :

  • Korven 20cm vullen
  • Vervolgens afstandhouders plaatsen.
  • Volgende 20cm vullen.
  • Vervolgens weer afstandhouders plaatsen.
  • Volledig opvullen (* Let op dat de hoeken steeds goed opgevuld zijn, zij bepalen mee de stabiliteit van de constructie.)